Znáte 5 nejčastějších chyb při přípravě espressa? Jednou z nich je i špatně servisovaný kávovar!

Chcete si doma připravit lahodné espresso? Stačí váš kávovar pravidelně servisovat a vyvarovat se chybám, které dělají baristi začátečníci. 

1. Nesprávná hrubost mletí 

Při přípravě espressa je hrubost mletí klíčová. Při jemném mletí kávových zrn se voda těžko dostane skrz a výsledný nápoj bude přeextrahovaný. Naopak příliš hrubé mletí kávy vede k rychlejšímu průtoku kávy a tím pádem je espresso velmi slabé. Baristé radí, že ideální hrubost mletí kávových zrn připomíná konzistenci hrubosti cukru krystal. 

2. Špatný poměr kávy

V tomto bodě se dostáváme na poměrně citlivé téma. Baristé používají pro přípravu espressa 7-9 g kávy. Ale doba se mění a spolu s ní také trendy v přípravě kávy. Dnes se můžete setkat s doporučenou gramáží od 7 do 15 g kávy. Každá pražírna má jiné doporučení. Pokud odebíráte kávu z místní pražírny, nechte si doporučit ideální množství kávy přímo od prodejce. 

3. Špatně zvolená káva

Výběr kvalitních kávových zrn je klíčový pro chuť i vůni vaší připravované kávy. Na chuť kávy má vliv:

·  oblast a nadmořská výška, kde se káva pěstuje;

·  způsob pražení;

·  zda je káva jednodruhová nebo zda se prodává jako směs.

4. Nevhodné pH vody

Chuť kávy ovlivňuje také voda. Ideální voda do kávovaru by měla být pH neutrální. Čím bude pH vyšší, nebo nižší, tím se budete více odchylovat od ideálního výsledku espressa. Doporučujeme používat odvápňovací konvice nebo převařenou vodu.

5. Špatně servisovaný kávovar

Pravidelné servisy zajišťují kompletní čištění a seřízení celého přístroje. Díky tomu bude výsledek kávy vždy perfektní. Pokud je váš kávovar po záruce, dopřejte mu servis každé 1 – 2 roky. 

Nepřipravuje váš kávovar tak dobrou kávu jako dříve, nebo začal vykazovat chyby? Zdarma jej napojíme na diagnostiku a zjištěné závady vám obratem i s cenovou kalkulací zavoláme. Je jen na vás, zda si kávovar necháte opravit, nebo vám jej pošleme v původním stavu zpět. Opravy kávovarů provádíme do 3 dnů.

Servis kávovarů u našich zkušených mechaniků zahrnuje: 

·  dezinfekci, čištění a chemické odvápnění;

·  výměnu těsnění;

·  seřízení mlecího mechanismu;

·  závěrečnou kontrolu tlaku a těsnost vodní soustavy.

Přemýšlíte o nákupu nového kávovaru? Podívejte se na naši nabídku zánovních modelů s minimálně roční zárukou nebo repasované modely za výhodné ceny.