V chladných měsících musí většina z nás doma topit. Krbová kamna slouží nejčastěji jako doplňkový zdroj tepla, ale mohou složit i jako hlavní zdroj vytápění domu. Dřevěné brikety jsou pro topení v nich ideální.
Teplo ze zbytků
K výrobě briket se nejčastěji používá dřevo borové, dubové a bukové, tedy jeho štěpky. Ty vznikají jako zbytky při zpracování dřeva v závodech a pilách. Štěpky se pomocí strojů vylisují a poté se formují na zhutněné dřevo obsahující látku lignin, která pod vysokým tlakem začne fungovat jako pojivo. To zaručí, že lisované brikety budou dokonale držet tvar. Při spalování pak díky tomu, že neobsahují přirozenou vlhkost, kůru a pryskyřici jako běžné dřevo, hoří déle a také déle sálají teplo. Ideální řešení, když se nám nechce každou chvíli přikládat a také na noc, abychom se mohli v klidu vyspat. Právě pro nerušený spánek po celou noc jsou určeny kůrové noční brikety, které se spalují 10 – 16 hodin. Hřát tak vydrží nejen do rána, ale až do oběda a nemusíme tak každou hodinu vstávat a přikládat, aby oheň nevyhasl a nebyla nám zima.
Snadné skladování
Velkým plusem dřevěných briket je skladování. Každý obal je pevně uzavřený tak, aby brikety plně ochránil před vlhkostí. Můžete je tak skladovat téměř kdekoli, i venku, pokud máte vytvořeny vhodné podmínky a nenecháte je jen tak ležet na vlhké zemi. K jejich výrobě jsou navíc použity pouze přírodní suroviny, což je zárukou, že se jedná o palivo šetrné k životnímu prostředí i našemu zdraví.
Dřevěné brikety jsou vhodné pro krbová kamna i krby a kachlová kamna či pece. Pro kotle jsou vhodnější dřevěné pelety, u kterých je možnost dávkování automaticky díky přídavným přidavačům, a vy tak nemusíte ke kotli několikrát denně, jako při topení dřevem nebo uhlím. Navíc mají velmi malý odpad a tak i vynášení popela je méně časté.