Možná, že vás při vyslovení slova „lysin“ napadlo, zda nemá něco společného s „lysinkou“ neboli neochlupeným místem na hlavě, kde by měly růst vlasy? Objevitelé esenciální aminokyseliny lysin si pravděpodobně vůbec neuvědomili, že „naší“ lysinku jde léčit lysinem.
Co je to vlastně lysin?
Hovoříme-li o lysinu, musíme rozhodně zmínit, že se jedná o tzv. proteinogenní aminokyselinu, která je základním stavebním kamenem bílkovin ve všech živých organismech. Ovšem je nutno dodat, že jí se stavbou proteinů pomáhá dalších 18 druhů základních aminokyselin.
Když jsme u vědeckého vysvětlování, zmiňme, že lysin řadíme mezi esenciální aminokyseliny neboli látky, které si lidské tělo neumí samo vyrobit. Lékaři a vědci spočítali, že každý dospělý člověk potřebuje přibližně 14 mg lysinu na kilogram naší váhy. U dětí musíme počítat dokonce se 44 mg na kilogram tělesné váhy denně. Přestože jsou tato čísla poměrně vysoká, můžeme vás ubezpečit, že existují potraviny, díky nimž množství lysinu hravě naženeme.
Největší porci lysinu najdeme v parmazánu, čočce, fazolích, hovězím a vepřovém mase. Velké množství lysinu se také ukrývá v zelených potravinách, především v chlorelle pyrenoidose a mladém ječmeni. V případě, že se nechystáte zobat pražené arašídy, ale arašídy nepražené, máme pro vás dobrou zprávu. Arašídy tedy luštěniny, častokrát mylně označované jako oříšky, obsahují kromě velkého množství vitamínů a minerálů taktéž nezanedbatelnou porci lysinu.
Kromě toho, že se lysin vyskytuje v rostlinných i živočišných produktech, můžeme jej získat i díky chemickým tabletovým nebo sypkým doplňkům stravy. Ty, zvláště ve spojení s dalšími aminokyselinami, často využívají sportovci a kulturisté, nebo lidé, kteří chtějí hubnout. Je však na zvážení každého z nás, zda si vezmeme „zázračnou“ pilulku plnou chemie, plniv a konzervantů, nebo využijeme síly přírody pro získání lysinu.
Lysin je naším univerzálním ochráncem
Přestože jsme výše uvedli, že říše rostlin a živočichů nám nabízí poměrně velké množství lysinu, občas se stane, že našemu tělu tato aminokyselina schází. Jak poznáme, že lysin postrádáme? Nejčastějšími projevy nedostatku lysinu jsou problémy s našimi játry, nechutenství, špatná koncentrace, únava, změna nálady, chudokrevnost nebo nápadné padání vlasů, čímž se dostáváme na úplný začátek tohoto článku k podobnosti lysinu a „lysinky“. S trochou humoru se tak můžeme jen domnívat, zda jeden z objevitelů této aminokyseliny neléčil svou lysinku právě pomocí lysinu.
Jaké jsou vlastnosti lysinu a k čemu je nám dobrý? Bez nadsázky bychom mohli říct, že se jedná o všestrannou a nepostradatelnou aminokyselinu. A co vlastně umí? Jednak se podílí na vstřebávání vápníku v našem těle. Hraje také důležitou roli při tvorbě svalové hmoty. Působí antibakteriálně, zlepšuje náš imunitní systém. Pomáhá produkovat kolagen, snižuje stres a zvyšuje pevnost našich kostí.
Jak už jsme si uvedli výše, tak lysin si oblíbili například sportovci nebo kulturisté. A to zejména proto, že buduje naší svalovou hmotu, přičemž dokáže taktéž spalovat tuky. Když k tomu připočteme fakt, že lysin pomáhá produkovat kolagen a zabraňuje jeho vylučování, dostáváme všestrannou aminokyselinu nejenom pro tělo sportovců.
Vědecké analýzy taktéž potvrdily silné antibakteriální účinky lysinu. Mimo jiné to znamená také to, že nás dokáže chránit před vznikem oparů a herpesů. Další studie potvrdily vztah mezi nedostatkem lysinu a prodlužující se dobou hojení ran a zlomenin. A nakonec můžeme zmínit i to, že lysin kromě růstu vlasů přispívá také k lepšímu stavu naší pleti nebo nehtů.