Méně známá fakta, která ovlivňují chuť kávy

čerstvá káva

Výslednou chuť kávy ovlivňuje celá řada faktorů. Klíčovou roli sehrává hlavně kvalita samotné suroviny, ale svým nemalým dílem k dokonalému chuťovému zážitku přispívají i další drobnosti.

Kvalita vody

Použití čisté a čerstvé vody při přípravě kávy snad všichni považujeme za samozřejmost. Právě ona tvoří drtivou většinu nápoje, proto bychom její kvalitu ani složení rozhodně neměli podceňovat. Hlídat si však musíte i její tvrdost, protože příliš tvrdá voda se neblaze podepisuje jak na zavápnění kávovaru, tak i na výsledné chuti vašeho espressa. Neabsorbuje totiž správný podíl chuti. Zkuste si schválně doma připravit kávu z kohoutkové či z destilované vody – garantujeme vám, že rozdíl rozhodně pocítíte.

Oxid uhličitý

Čerstvě pražená káva chutná nejlépe. Musíte ji však nechat asi čtyři až sedm dní odpočinout, aby se tzv. vydýchala. Jedině tak z ní bude moci vyprchat oxid uhličitý, který se při procesu pražení uvnitř kávových zrn tvoří. Ten se totiž může neblaze podepsat na nepříjemné štiplavosti a zbytečně tak zkazit celkový dojem z nápoje. Pohlídejte si i datum spotřeby zrnkové kávy, nejlepších chuťových zážitků dosáhnete zhruba do jednoho měsíce od upražení.

Tvar, materiál i barva hrníčku

Podcenit byste neměli ani správné servírování. Voňavé aroma, chuť a pěna skvěle vyniknou v porcelánovém šálku zaobleného tvaru, který nahřejete. Doma toho můžete docílit tak, že do něj před podáváním nalijete na pár minut horkou vodu. Podle všeho záleží také na barvě hrnečku, ve kterém si kávu vychutnáváte. O barvách je ostatně už dlouho známo, že ovlivňují lidskou psychiku, takže se nejedná až o takové překvapení. Bílý šálek, na který jsme zvyklí z většiny restaurací a kaváren, automaticky spojujeme s hořkou chutí. Naopak čerstvá káva v červeném či modrém v nás evokuje spíš sladší chuť. Potřebujete-li nakopnout a povzbudit, naservírujte si ji do hnědého nebo černého hrníčku, tmavé barvy totiž znásobují její sílu. Pokud se chcete naladit na příjemnější vlnu, vsaďte na žlutou, která působí jako pohlazení po duši. Tak už víte, v čem si svou pravidelnou dávku kofeinu vychutnáte vy?

Sdílet článek