Jak budovat dobré jméno své restaurace? Vařte kvalitní pokrmy a nenechte hosty čekat!

konvektomat

Lidé budou toužit po kulinářských požitcích vždycky – to je jeden z hlavních důvodů, proč podnikání v gastronomickém průmyslu tolik kvete. Kde se však točí peníze, bývá také velká konkurence. Jak se z ní vymanit a odlišit se? Budujte dobré jméno svého podniku!

Kvalitně a rychle

Pokud hosté zavítají do restaurace, mají obvykle dvě hlavní přání. Rychle a dobře se najíst. Aby bylo jídlo skutečný zážitek, neobejdete se bez dobrého kuchaře. Proto zaměstnance na tuto pozici vybírejte více než pečlivě. Aby kuchař mohl odvádět skvělou práci, je třeba také kvalitní vybavení kuchyně. Tato místnost by měla být prostorná – v kuchyni se totiž bude pohybovat nejenom kuchař, ale také pomocník, obsluha myčky nádobí a v neposlední řadě číšníci. Pokud se budou vzájemně plést do cesty, příprava jídel a jejich servírování hostům bude zbytečně pomalé. Čas ušetří také prostorný kvalitní sporák, mikrovlnka, gril nebo pec na pizzu. Oblíbeným a žádaným pomocníkem do restauračních kuchyní je také profesionální konvektomat. Díky němu totiž ušetříte velké množství času a hlavně pokrmy z něho budou zdravé. Popřemýšlejte také nad zorganizováním celého prostoru. Kuchyně potřebuje mnoho odkládacích ploch a také úložného prostoru. Vyplatí se proto nakoupit několik prosklených lednic, které se mohou umístit pod pulty.

Mějte jídlo pro každého

Pokud se nechcete specializovat pouze na jednu vybranou kuchyni, ujistěte se, že si z vaší nabídky může vybrat opravdu každý. Menu by mělo obsahovat všechny druhy masa, velký výběr příloh a také pokrmy vhodné pro vegetariány a vegany. Totéž pravidlo se týká i denního menu. Čím rozmanitější výběr jídla bude, tím větší je šance, že z restaurace nikdo neodejde z důvodu, nedostatečného výběru.

To nejlepší nakonec

Nezapomínejte také na dezerty – sladkou tečku po hlavním chodu odmítne málokdo. Navíc kvalitně připraveným a designově servírovaným dezertem svoje hosty příjemně naladíte a zajistíte, že z vašeho podniku budou odcházet spokojeni a příjemně naladěni, třeba i s plány na další návštěvu vaší restaurace.

Tip na závěr

Co se týče jídelního lístku, měl by být dobře přehledný a ne příliš dlouhý. Dlouhý seznam jídla totiž bude jednak mást vaše hosty a v neposlední řadě bude i velká zátěž pro kuchaře. K sestavování jídelníčku i týdenního menu si kuchaře vždy přizvěte a pozorně se věnujte jeho návrhům a nápadům. Přeci jen, v přípravě pokrmů je váš šéfkuchař tím odborník s citem a zkušenostmi v oboru. Navíc tím, že vzájemnou komunikaci pozvednete na úroveň rovnocennosti, za což se vám vaši zaměstnanci jistě odvděčí svoji loajalitou a spokojeností. Spokojení zaměstnanci se odráží ve spokojených zákaznících. A samozřejmě, jelikož jsme národ pilařů, dbejte na kvalitní výčepní stojan, výčepní kohout a chladič piva – vedle kvalitního piva velmi důležité faktory, které ocení nejeden milovník zlatavého moku.