V kuchyni při přípravě řady jídel by neměl chybět olivový olej. Jeho jemnou chuť využívali už lidé ve starověku. A stejně je tomu i v současnosti. Co ještě nevíte o zdravotních účincích tohoto oleje?
Nejpěstovanější ovoce
Víte, že olivy jsou jedním z nejčastěji pěstovaných druhů ovocem na světě? Olivové háje najdete v oblasti Středomoří, odkud pochází asi 95 % světové produkce oliv. V obchodech se můžete setkat se zelenými i černými olivami, přičemž se jedná o jednu a tutéž odrůdu. Pouze ty zelené jsou sklízené v době, kdy ještě nejsou plně zralé, a to obvykle na podzim. Tmavé olivy se nechávají dozrát, a na jejich sklizeň přijde čas až v prosinci. Díky tomu si lze vychutnat obě varianty, z nichž ta tmavší je o něco jemnější a obsahuje více oleje.
Ideální dárek pro gurmána
Některým lidem se zavděčíte, když jim dáte dárek, z něhož mají gurmánský zážitek. Olivy a olivový olej jsou jednou z možností, jak jim udělat radost. Typickou nahořklou chuť zelených oliv je možné vychutnat jen tak, když si je dáte k bílému vínu jako delikatesu. Hodí se i pro pohoštění hostů, které připravíte u vás doma na Silvestra či na oslavu narozenin nebo jiného výročí. Společně s lahví kvalitního vína mohou být olivy dokonce i pěkným dárkem pro muže, jenž rád mlsá.
Zdravotní účinky oliv na lidský organismus
Vedle výrazné chuti olivy a panenský olej z nich lisovaný nabízejí i pozitivní zdravotní účinky na lidský organismus. Detoxikují organismus, pomáhají proti stárnutí i civilizačním chorobám, a to zejména proti onemocnění srdce. V kosmetice se využívají při kožních problémech, takže olivový olej najdete jako přísadu v řadě kosmetických prostředků. Zlepšují také trávení a podporují chuť k jídlu. Dárkově zabalená láhev kvalitního panenského olivového oleje bude určitě zajímavým dárkem pro ženu, která ráda vaří.