Otevření hranic po Sametové revoluci přispělo také k tomu, že se do naší české kuchyně dostaly zahraniční prvky. Nejen McDonald a KFC, ale větší prostor dostala také orientální kuchyně. V ní má své místo kurkuma. Je to nejen výborné koření, ale také léčivá bylina. Jak moc je prospěšná?
Kurkuma jako koření i potravinářské barvivo
Kurkuma neboli šafrán indický se vyrábí z kurkumovníku dlouhého, konkrétně ze sušeného oddenku. K zahušťování polévek z ryb se využívá kurkumová škrobová moučka. Je známá pod označením koa nebo arrowroot. Kromě toho kurkumu používá i potravinářský průmysl jako barvící přísadu do řady potravin – třeba bezvaječných těstovin. Nyní tedy víte, proč mají i bez obsahu vajec tak nádhernou oranžovou barvu.
Zdravotní účinky kurkumy
Vědecké studie prokázaly, že kurkuma má protizánětlivé účinky. Je také výborným antioxidantem, který podporuje mozkové kognitivní funkce. Zvláště starší generace by toto kořením měla zařadit do svého jídelníčku. Vedle toho zlaté mléko, jež se z kurkumy připravuje, přispívá k hubnutí. Pomáhá zlepšit metabolismus, organismus čistí a povzbuzuje. V učení starodávné ajurvédy má své důležité místo už po staletí. A prokázané zdravotní účinky využívá i člověk v moderní době.
Jak připravit zlaté mléko
Nemůžete-li večer usnout, připravte si zlaté mléko. Hubnutí s ním bude také jednodušší. Nápoj zklidňuje mysl, navozuje klid a pohodu a zlepšuje paměť. Za vše může kurkuma, která je jeho hlavní ingrediencí. Dále se na přípravu zlatého mléka používá cayenský nebo černý pepř, chilli, skořice a rostlinné mléko, lze však použít i mléko kravské. Nápoj se přisladí medem a doplní máslem. Popíjí se teplé v době, kdy odpočíváte. Každý doušek je třeba si dobře vychutnat, poválet na jazyku a nechat působit.