Víte, jak poznat špatně připravenou kávu? Podle těchto znaků!

kávovar

Espresso patří pro svou jemnou chuť a vůni k nejvyhledávanějším kávám na trhu. Pro milovníky kofeinového nápoje neexistuje větší potěšení a intenzivnější zážitek. Jenže při jeho přípravě se toho dá hodně pokazit. Jak poznat, že všechno není tak, jak by mělo být?

Pěna – chybí

K espressu neodmyslitelně patří jemná krémová pěna, tzv. créma. Pokud chybí, pak to může být známkou toho, že kávová zrna jsou stará a vyčpělá. Věnujte proto jejich skladování patřičnou pozornost. Uchovávat byste ji měli v uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu, ve tmě, suchu a při pokojové teplotě. Nakupujte vždy jen takové množství zrnkové kávy, které rychle spotřebujete, a vyhněte se velkým cenově „výhodným“ balíčkům. Pokud totiž nepijete deset šálků za den a necháte ji otevřenou několik měsíců, nejen, že se připravíte o pěnu, ale i o veškerý chuťový zážitek z nápoje.

Vůně – přepálená

Pro kávu je typické příjemné voňavé aroma se stopami květin, ovoce nebo čokolády. Silná přepálená „vůně“ ukazuje na příliš vysokou teplotu kávovaru či příliš jemně namletou kávu. Na vině ale může být také dlouhá doba extrakce. Po třiceti vteřinách se totiž všechny dobré látky vyčerpají. Výsledkem je pak hořký patok, který postrádá charakteristické znaky dobré kávy a nesvědčí ani chuťovým pohárkům, ani vašemu žaludku

Chuť – kyselá

Na kyselost kávy má vliv celá řada faktorů, třeba druh kávy, délka pražení, způsob zpracování kávových zrn a samozřejmě také příprava. Čím jemněji kávu namelete, tím nižší kyselost bude mít. Roli hraje i teplota vody, optimálně by se měla pohybovat okolo 94 stupňů Celsia. Zalijete-li kávu příliš chladnou vodou, která nedosahuje ani 88 stupňů, výsledný nápoj bude příliš kyselý.

Surovina – nekvalitní

Můžete udělat všechno správně, při přípravě nic nepokazit, a přesto vytvoříte nápoj, který se nedá pít. Na vině je nekvalitní surovina, která může být přepražená, nedopražená nebo stará. Nákupu zrnkové kávy proto věnujte velkou pozornost. Všímejte si, jestli jsou zrna krásná, voňavá, celistvá bez defektů v podobě tmavších skvrn nebo dírek, mají stejnou velikost i barvu. Ve specializovaných obchodech vám s výběrem jistě ochotně poradí. A vy si pak budete moci v domácích podmínkách vytvořit nápoj jako z kavárny!

Sdílet článek