Jak správně vybrat digestoř a přitom nepřebrat

digestoř

Jak správně vybrat digestoř, podle čeho vybírat a zároveň nepřebrat? V dnešní době, kdy jsou často kuchyně propojené s obývací částí domova, je kladen velký důraz kromě estetické a praktické stránky, také na dostatečný výkon a tichý chod. Doby dávno minulé, kdy hluk odsávače se nesl po celé domácnosti a výkon byl zanedbatelný, jsou naštěstí pryč a v dnešní nabídce si snad vybere každý.

Jak správně vybrat digestoř a na co klást důraz?

· způsob odsávání

· výkon

· hlučnost

· velikost

· hmotnost

· osvětlení

· materiál

Způsob odsávání

Nabízejí se dvě řešení a to odtahem, nebo recirkulací. U digestoře s odtahem procházejí kuchyňské páry a pachy tukovým filtrem ven komínem, odtahovým potrubím, či ventilační šachtou. Recirkulační digestoř nasává vzduch do sebe, poté ho vyčistí přes uhlíkový filtr a vrací ho zpět do místnosti. Speciální filtr se doporučuje správně čistit a nejdéle jednou za 6 měsíců vyměnit.

Výkon

Tady platí, že čím větší je místnost, tak tím větší by měl být výkon. Odsávač by měl zvládnout vyměnit vzduch v místnosti alespoň desetkrát, nejlépe však šestnáctkrát za hodinu.

Hlučnost

Důležitý parametr hlavně pokud je kuchyň spojená s obývací místností. V těchto bytových dispozicích, lze obecně doporučit, aby hlučnost nepřesáhla 60 decibelů na nejvyšším rychlostním stupni.

Velikost

Velikost varné plochy je většinou 60 cm a tomu odpovídá i šíře digestoře. Ta by měla být stejná, nebo širší než varná deska. Důležitá je také výška umístění a to je 65 až 80 cm od varné plochy.

Hmotnost

U závěsných a komínových odsávačů je důležité znát nosnost skřínky ve které bude umístěn, nebo stropu, kde bude připevněn.

Osvětlení

Žárovky by měly směřovat kolmo na pracovní plochu a k dosažení maximálního světelného efektu, je důležité, aby byl kryt osvětlení čirý.

Materiál

Nejčastěji jsou vyrobený z matovaného nerezu, kvůli snadné údržbě. Dále pak je možno si vybrat kombinaci hliníku, ocele a čirého mléčného skla, nebo i kombinace plechu a smaltu v tradiční bílé barvě.

Druhy digestoří

Komínová digestoř představuje výrazný designový prvek v každé kuchyni, který by měl ladit s ostatními spotřebiči. Hodí se především do větších kuchyní, kde je možnost odtahu komínem, odtahovým potrubím, nebo ventilační šachtou. Zvláštním druhem komínových digestoří jsou tzv. rohové ve tvaru písmene L a jsou určené pro sporáky umístěné v rohu.

Ostrůvková digestoř se umísťuje především do větších kuchyní, kde je nedílnou součástí praktický a moderní ostrůvek s varnou zónou. Je uchycená do stropu, a tudíž se stává dominantou celé kuchyně, je tedy potřeba myslet na to, aby designově i materiálově ladila s ostatními prvky. Je možné si jí vybrat ve tvaru válce, krychle, nebo klasicky ve tvaru písmene T.

Závěsná digestoř se instaluje pod vrchní kuchyňskou skříň, nebo volně nad varnou desku. Je nenáročná na prostor, a proto se hodí do menších kuchyní.

Výsuvná digestoř je ideální řešení do malých prostor, kdy v době nečinnost je zasunutá a velmi nenápadná.

Vestavná digestoř je skvělou volbou v nově vznikající kuchyni, kde jde hlavně o úsporu místa. Dokonale splyne s kuchyňskými skřínkami a nenarušuje jejich vzhled.

Nespornými výhodami odsávačů par, je jistě čistý vzduch bez výparů a pachu a tím je zajištěno předcházení vzniků plísní v místnosti. Varnou plochu dokážou osvětlit velice účinně a zároveň jsou poměrně tiché a nenarušují běžný chod domácnosti. Při správném výběru doplní kuchyň i designově. Ať už čistá, jednoduchá linie, nebo barevné a vzorované spotřebiče, které rozveselí každý byt – slaďte to s výraznou dominantou v podobě komínové digestoře, či skrytého, zabudovaného společníka.

Jakou digestoř jste si vybrali vy?

Sdílet článek