Jak na menší plýtvání potravinami? Naučte se žít zero waste stylem

Komu není lhostejná příroda, ten se snaží chovat ekologicky v každé oblasti svého života. Platí to i pro kuchyni, kde je možné bez zbytku využít řadu potravin. Znamená to rozumné nakupování i správné skladování. Jak žít zero-waste v moderním světě?

Nákup a skladování potravin

Při nákupu potravin je třeba přemýšlet, abyste nenakoupili více, než spotřebujete. Ideální je v tomto případě plánovat jídelníček. Díky němu si můžete pořídit potraviny podle toho, jak jsou potřebné a máte-li je doma v zásobě. Když nakoupíte více jídla, velmi často dojde k tomu, že se vám dříve zkazí, než ho vhodně využijete. Nejlépe je přitom se zaměřit na kvalitní sezónní potraviny. Je praktičtější dát přednost menšímu množství dražší bio zeleniny než nákupu velkého množství zeleniny ve slevě, která může být už nahnilá, takže ji z větší části nakonec vyhodíte.

I slupky se dají zužitkovat

Víte, že i slupky ze zeleniny lze účelně využít? V zero waste kuchyni ze slupek z brambor upečete chutné chipsy a ze slupek ostatní zeleniny je možné připravit chutný vývar, který pak poslouží pro uvaření polévek nebo omáček. Stačí ho zredukovat na menší objem a pak zamrazit do formy na výrobu ledových kostek. Získáte tak domácí bujón, který bude rozhodně chutnější než kupovaný, který většinou bývá plný éček.

Omáčka z kedlubnových listů

Nakoupíte-li kedlubny v bio kvalitě, pak z nich spotřebujete dokonce i jejich listy. Dá se z nich totiž připravit chutná omáčka. Postup práce je podobný jako při vaření jiných omáček. To znamená, že jejím základem bude bešamel, do kterého přidáte listy z kedlubny a dobře provaříte. Přidáte kapku rostlinného oleje, lžíci octa a osolíte podle potřeby. Aby byla omáčka jemnější, lze ji rozmixovat. Zde vám práci ulehčí tyčový mixér, který se oplatí mít doma jako praktického elektrického pomocníka.