Hurá ke grilu!

plynový gril

Zima se prvním jarním dnem definitivně rozloučila a sluníčko začíná být čím dál odvážnější. Jakkoli jsou ještě večery ledové a do léta daleko, během dne už teploty dosahují lákavých 20 stupňů a více. Počasí samozřejmě svádí k tomu, abychom trávili odpoledne na zahradě nebo terase. Proč si tedy nezpříjemnit den a neodměnit se za první dobře odvedené zahrádkářské práce? Oprašte svůj zazimovaný plynový gril a nastartujte směle letošní sezónu. Vězte, že na těch úplně prvních steacích a hamburgerech z něj si pochutnáte několikanásobně lépe – po dlouhé zimě jsou totiž opravdu vzácné a vítané.

Dobrou zprávou na začátek je, že coby vlastník plynového grilu nemusíte řešit podpálku. Ušetříte si tedy hledání klestí, které je po zimě beztak vlhké, stejně jako si ušetříte plíce. Do plynového grilu opravdu foukat nemusíte.

Čemu se ale nevyhnete, to je jeho pospánková údržba. Neodkládejte ji, abyste si mohli na šťavnatém mase a křupavé zelenině pochutnat co nejdříve. Na své poslední grilování si vzpomenete pravděpodobně hned v momentě, kdy otevřete poklop grilu. Nebývá to hezký pohled a je to zpravidla moment, kdy sami sebe proklejete, že jste gril neočistili ještě před zazimováním. Útěchou vám ale může být, že „na jaro“ to nechává každý – nejste v tom tedy sami.

Jak na samotné čištění?

Budete potřebovat horkou vodu s odmašťujícím saponátem, hadr, suché utěrky a trochu té trpělivosti. V prvním kroku z grilu odejměte grilovací rošt a následně plechový kryt hořáků. Dopřejte jim oběma koupel v horké vodní lázni. V této fázi doporučujeme dát si kávu – zašlá mastnota se vám během toho hezky odmočí. Následně stačí vzít na pomoc ne příliš tvrdý kartáč a hustý hadr a zbytkům mastnoty z povrchu pomoci.

Co si počít s hořáky?

Demontáž plynových hořáků není pro každého. V případě, že jste je nikdy neodmontovávali a sami cítíte, že byste zde mohli mít rezervy, zkuste požádat třeba souseda. Za odměnu jej pak můžete pozvat na první grilování. Čištění hořáků už nepředstavuje vědu. Stačí, když malé trysky uvolníte pomocí párátka. V případě větších otvorů dobře poslouží dlouhý kartáč, který se standardně používá k čištění sklenic, vnitřek komůrek pak omyjete vlhkým hadrem. Na konci snažení vše vysušte papírovými utěrkami. Na suchém povrchu nejlépe uvidíte, jestli vám někde nezůstaly fleky. A plynový gril bude jako nový! Než se po údržbě pustíte do grilování samotného, prohlédněte gril ještě ze všech stran. Hadice by neměla nést známky poškození a šrouby by měly být pevné. Ještě nemáte hotovo? Inspirujte se radami zde https://www.homeware.cz/clanky/jak-na-jare-vycistit-plynovy-gril a hurá do grilování.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sdílet článek