Co patří ke grilování? Koření

přeprava potrubím

Grilovací sezóna je v plném proudu a kdo může, snaží se jí dosyta užít. K tomu, aby bylo jídlo dobré, mu potřebujeme dodat chuť. Většinou tak použijeme koření nebo jeho směs. Jak ale vypadá jeho cesta, než se dostane k nám na stůl?

Koření dodá chuť

Nejen u grilovaných jídel, ale obecně u vaření se bez koření obejdeme jen málokdy. Právě koření a jeho různé směsi dodávají jídlu chuť. Pro gril navíc často necháme maso či zeleninu naložené, aby byla chuť ještě intenzivnější. Můžeme si připravit jídlo podle svých chutí, využít koření, které máme rádi, a naopak některé vynechat, vše záleží jen na naší fantazii a zkušenostech. Ke každému typu jídla se hodí jiný typ koření, ale samozřejmě můžete experimentovat a zkoušet různé kombinace. Některé druhy, jako jsou bylinky nebo pepř či kmín, si umíme vypěstovat i v našich podmínkách, často ale sáhneme i po cizokrajných druzích a ty už jen tak na zahradě nenajdeme. A na druhém konci světa si zase chtějí pochutnat na tom, co je pro nás běžné. Spotřeba koření po celém světě roste, jen s ruční prací si tak málokterý výrobce a zpracovatel vystačí. Je potřeba navyšovat kapacitu výroby, pomáhají tak stroje, moderní technologie a efektivní přeprava potrubím. Ve výrobních halách se velké množství surovin dostane díky potrubí z jedné strany na druhou mnohem rychleji, než kdyby se vše mělo převážet na paletách či v pytlích. Potrubní přeprava je stále populárnější právě v potravinářských provozech, protože je rychlá a bezpečná a zvyšuje efektivitu výroby.

Mix bez chyby

Ne vždy si ale vystačíme s jedním druhem koření, často používáme i různé směsi. Jejich základ tvoří nejčastěji sušená zelenina, paprika, pepř, chilli, česnek, cibule či sůl a doplňuje je mnoho dalších chutí. Mylná je však přeprava, jak pracovník firmy vytváří směs podle přesně daných pravidel a každý druh váží na váze. Vše je zautomatizované, potrubní systémy a pásy přepraví každou surovinu zvlášť a pak se vše smíchá najednou v přesně daném poměru každého druhu koření. Také automatizované sypače a balicí linky pomáhají k rychlejšímu zpracování a následnému balení a expedici.

My si pak koupíme v obchodě směs koření podle svého výběru a většinou nás ani nenapadne, jak dlouhou cestu musely některé druhy urazit a co vše předchází našemu nákupu.