Oblíbené mandle sice obsahují hodně tuku, ale jde o nenasycené dobré tuky, které se podílejí na celkovém vylepšení lidského zdraví. Hlavně přirozené zvýší imunitu, trávení a pomáhají i v případech hubnutí.
Mandle jako bohatý zdroj živin
Někdo o hubnutí díky mandlím pochybuje, ale není třeba váhat. Vlastně stačí jen dodržovat doporučenou denní dávku. Vylepšíte a urychlíte své hubnutí, pokud si každý den dopřejete maximálně třicet gramů mandlí a ořechů. Pakliže se stanete pravidelnými konzumenty mandlí, předejdete cukrovce druhého typu, obezitě a půjde i o prevenci kardiovaskulárních chorob. Plody mandlovníku obsahují mnoho potřebných živin, do obchodů se většinou dodávají už bez skořápek.
Mandle jsou výborným zdrojem antioxidantů, které obecně chrání buňky před oxidativním stresem. Tyto silné antioxidanty najdete většinou v hnědé vrstvě ořechu, tedy ve slupce. V mandlích dále naleznete dost vitamínu E, který ochraňuje membrány buněk před poškozením. Mandle odstraňují z těla špatný tuk a čistí cévy od cholesterolu. Nechybí ani velké množství hořčíku, který pomáhá nejen diabetikům, ale rovněž lidem s vysokým tlakem. Právě nedostatek hořčíku se často spojuje se zvýšeným krevním tlakem. Mandle zvýší pocit sytosti. Najdete v nich málo sacharidů, ale dostatek vlákniny a bílkovin. Nechybí ani živiny, které pomáhají ke správné funkčnosti mozku, zrovna tak jeho vývinu, proto je nezapomeňte přidávat i do jídelníčku dětí.
Sladké mandlové mámení
Mandle jsou součástí mnoha dezertů, buchet, koláčů a jiných sladkostí. Nejčastěji se jimi zdobí dorty, koláče a poháry. Doma si snadno můžete připravit smažená jablka v mandlovém obalu. 150 g mandlí ve slupce jemně nastrouhejte. Dva žloutky prošlehejte s 0,5 dl vaječného koňaku. Dvě velká jablka nakrájejte na kolečka silná cca 1,5 cm a vykrojte z jejich středu jádřince. Jablkové kroužky obalte ve vanilkovém pudinkovém prášku společně se žloutky a koňakem. Nakonec obalujte v nastrouhaných mandlích. Kolečka smažte na oleji dorůžova a nechte okapat na papírové utěrce. Můžete zdobit čokoládovou polevou a šlehačkou. Další lahodou je domácí mandlové mléko, které si vás získá výbornou chutí, vitamíny a proteiny. Do velké sklenice mléka nebo vody dejte sto gramů mletých mandlí, přidejte cukr nebo med podle chuti. Dobře promíchejte a nechte zhruba dvě hodiny odležet, pak přeceďte. Doporučuje se pít vychlazené.
Kdo si zamiloval mandle, jistě neodolá pestré nabídce v e-shopu Nutsman, kde si lze zakoupit nejen neloupané natural, ale rovněž pražené uzené a solené, loupané a blanšírované, v jogurtu s jahodovým prachem, loupané BIO, v bílé čokoládě s kokosem, nebo nasekané na plátky, třísky či rozemleté. Někdo rád mandlové půlky ve slaném karamelu s medem, jiný obalené v čokoládě s kakaem. Každý si určitě najde svou nejlepší příchuť.