Čas venkovních grilovaček patří ke stále vyhledávanějším a hodně oblíbeným. Pokud se stanete i letos hostitelem, který poctí ogrilovanými dobrotami své přátele, jistě oceníte správný gril, aby pohoštění dopadlo na výbornou.
Gril nevybírejte náhodně
Někdo model grilu moc neřeší, vybere jeden, který momentálně objeví ve slevové akci. Příprava pokrmů na grilu se však může stát komfortnější, když se podíváte na spoustu moderních vychytávek. Pro přípravu lahodných pokrmů dobře poslouží gril nad ohniště, který lze označit za multifunkční. Konkrétně můžete díky konstrukci a vybavení kombinovat různé grilovací způsoby. Jde o pečení na lávovém kameni, na klasické mřížce či na špízové jehle. Tyto funkce se dají měnit během provozu, kdy použijete žáru odolné rukavice, abyste kámen v samostatné kazetě s úchopy vyměnili za mřížku nebo za jehly. Grily tři v jednom se snadno postaví nad ohniště, popř. nad jiné vlastní topeniště. K velkým výhodám patří jednoduché rozebírání a skladování, přičemž montáž a demontáž nevyžaduje používání žádného nářadí.
Gril s polohovatelným rámem
U grilu oceníte polohovatelný horní rám a nohy s několika pozicemi k vybrání nejideálnější výšky nad ohništěm. Čtvercový profil špízových jehel z kvalitní nerezové potravinářské oceli přispěje rovnoměrnějšímu propečení masa. V kameni můžete mít vybroušenou odkapovou drážku po obvodu pro zachytávání přebytečného oleje a mastnoty rovnou na kameni. Na druhou stranu drážka zmenší část plochy určenou ke grilování. K dalším pomocníkům patří speciální kryty proti větru na zadní a boční strany.
Uměním je připravit maso tak, aby se následně jedlo křupavé a zároveň šťavnaté. Naložené maso vyndejte několik hodin před grilováním z lednice, jinak by ztuhlo a tolik by nechutnalo. Dejte si záležet i na přiměřené šířce plátků, u hovězího se doporučují 3 cm a u vepřového 2 cm.